Darázspók

2009.08.28. 16:19

Egyik legszebb színű-mintázatú hazai pókunk a darázspók, nevét is ennek köszönheti, hiszen sárga-fekete csíkos testével valóban a darazsakat utánozza. Csíkjai ellenére keresztespók ő is. Élőhelye elsősorban rétek, gyepek, ahol a magasabb fűszálak, lágyszárúak közé feszíti ki jellegzetes kerekhálóját, amelynek középső régiójában egy függőleges irányú mintázat látható. Ez a mintázat egy sűrű szövésű "hímzés" a hálón, amely erősen visszaveri a napfényt, benne annak ultraibolya tartományát is, így vonzó célponttá teszi a hálót a zsákmányul szolgáló rovarok számára. Másik elmélet szerint a hímek csalogatásában is szerepet játszik a háló díszítése. Ezt a hímzést stabilimentumnak hívják (abból a korrábbi, téves elképzelésből, hogy megerősíti vele a hálóját a pók) és többféle pók használ hasonló típusú csalogató díszítést. A kialakításához használt pókselyem összetétele kissé eltér attól, amellyel magát a kerekhálót szövi, hiszen magának a kerekhálónak a selyemanyaga csak alig veri vissza at UV-t. Egy elmélet szerint ez az újítás vezett el a keresztespók-félék sikeres elterjedéséhez, hisz így láthatatlanná vált a hálójuk a repülő rovarok nagy része számára. Ha minden jól megy, hamarosan lesz egy jó fényerejű UV-lámpám, amellyel majd megpróbálhatom ellenőrizni a fentieket.

Érdemes kipróbálni a pókot, ha fogunk egy szöcskét, azt dobjuk a hálójába (érdemes nem túl nagy szöcskével próbálkozni, a túl erősek néha kiugranak a hálóból), s figyeljük meg, amint a pók ráront a zsákmányra s pillanatok alatt becsomagolja!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bogaras.blog.hu/api/trackback/id/tr631344448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.09.10. 15:47:19

Szeretem a pókokat. Többször volt szongáriai cselőpókom, impozáns darabok. Volt búvárpókom is, igazán élvezet megfigyelni, ahogyan építkezik a búvárharangon. Az egyiknek kicsinyei is lettek, aztán sok száz apró pók úszkált összevissza az akváriumban...

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2009.09.10. 16:08:28

Azért védett pókot tartani nem szép dolog... Abban azonban egyet kell értsek, hogy élvezetes figyelni őket, akármilyen közegben is élnek! :-)

sanyikám 2010.10.18. 23:45:40

És mit lehet tudni a darázspók harapásáról?

Mert mi mindig halálosan rettegtünk,mert belénk beszélték kicsiként,hogy nagyon veszélyes pók fajta a darázspók.

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2010.10.19. 05:14:23

Szia "sanyikám"! Hát, ha a méhektől rettegsz, akkor jogos a darázspóktól is, azzal a különbséggel, hogy míg egy méhcsípés-allergia miatt simán megfulladhat valaki, a pókcsípés csak érzésben hasonlítható, de nem alakul ki tőle anafilaxiás sokk. Szóval nem bánt, persze ez nem azt jelenti, hogy érdemes a szájába nyúlni. Veszélyesnek látszik a sárga-fekete csíkjaival, ahogy veszélyesnek látszó egy hasonló csíkos zengőlégy is. :-) Ez a veszélyes külső simán arról szól, hogy az állatok, akik pókot, rovart esznek, ismerik a minta veszélyes voltát a darazsak nyomán, s így elkerülik a darázspókot, mint potenciális táplálékforrást.
A darázspók kimondottan félénk állat, ha meg akarod fogni, már akkor leveti magát a földre, ha csak közelíted hozzá a kezedet. Egészen nagyon nagyon kicsike az esélye annak, hogy sikerül _szándékosan_ megmaratnod magadat! :-) A méreganyaga kimondottan a rovartáplálék ellen készült, nem ember ellen. Idén már nem nagyon láthatsz, de jövőre próbáld ki, hogy beraksz egy szöcskét a hálóba, s nézd meg, mit művel vele s milyen gyorsan! Izgalmas figyelni a ténykedését!!!
süti beállítások módosítása