E feltűnő szépségű poloskánkkal minden bizonnyal találkozott már mindenki, hiszen piros csíkozásának köszönhetően messziről észrevenni, s emellett még gyakori, hogy nagy tömegben lepik el a tápnövényeiket.
Hátoldaluk csíkos, hasi oldaluk pöttyös, így minden irányból különösen szépek. Ami nekünk esztétika, az nekik az élet: a csíkozás arra figyelmeztet, hogy poloskánk mérgező, s így nem ajánlott a fogyasztása sem.
 

A tápnövényeik sokfelé elterjedt vadvirágok (hm, egyesek szerint gazok...), mind a vadmurok, a vad pasztinák, turbolya és hasonló ernyősvirágzatúak. Kerti ernyősökön is megjelehetnek, így pl. kömény, felmagzott kapor, petrezselyem, répa eshet áldozatul nekik. A képen vad pasztinák elnyílt virágzatán láthatóak. A növények nedveit szívogatva a kertekben nem kívánatos vendégek.

E szép poloskák röpképesek is, elrepülnek, ha kevés eleséget találnak (ez a nőstényekre jellemző), vagy ha párt keresnek (ez pedig a hímekre jellemző). Nagyobb távolságokra repülnek a hosszú nappalok idején , nyár közepén.

A nőstények sem egy helyre petéznek, igyekeznek minél többfelé lerakni a következő nemzedék alapjait, hisz így a kikelő poloskabébik kevésbé kell versengjenek az eleségért. Remélhetőleg a képen is látható párzás eredményeként hamarosan a bébipoloskákat is megmutathatom majd.

Rokonsága több hasonló fajt tartalmaz, a leglátványosabb talán az, amelynek a torán is pettyek vanna, ő a Graphosoma semipunctatum. Ő a Mediterráneum lakója, de kb. 2 éve láttam itthon is, ha megtalálom róla a fényképet, megmutatom.

A képeken a virágzat közepéből egy fiatal viráglakó karolópók (Misumena vatia) figyelte az eseményeket, amikor előbújt, a poloskák azonnal abbahagyták a párzást.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bogaras.blog.hu/api/trackback/id/tr952187860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

POLTERGeIST! 2010.08.11. 15:59:24

Üdv, Bogaras! :)

Az normális, ha én ezt az élőlényt elpusztulva találtam a Győrben található első emeleti panelszobám padlóján? Ha kell kép, szupermakróval tudok szolgálni. ;)
Csak mert furcsa, hogy errefelé soha nem találkoztam efféle rovarokkal, és meglepett a kis jövevény... :)

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2010.08.11. 16:03:39

Szia!
Szegénykédet ezek szerint sokkolta a panellakás. :-)
Tényleg gyakori jószág, csak megfelelő tápnövényen kell keresni.
Valószínűleg korábban már lerakta a petéit és nem volt rá szüksége többé a Természetnek. Mindannyian így végezzük egyszer...
süti beállítások módosítása